Ze zijn typerend voor Type III HyperLipoProteinemii

Gele klonten zijn huidafwijkingen die gepaard gaan met langetermijnverhogingen van serumlipideniveaus. Huidafwijkingen komen voor in de vorm van geelgekleurde knobbeltjes in verschillende vormen en maten.

Er ontstaan gele klonten als gevolg van lipideabsorptie door macrofagen, wat resulteert in de vorming van de zogenaamde "bloedstolsels". schuimcellen en gigantische cellen. De ziekte bestaat naast verschillende veranderingen in inwendige organen en metabolische afwijkingen.

Symptomen van gele wolken

De gele ooglidstroopjes zijn afgeplat en hebben een vrij zachte textuur, in de vorm van gele oogpotten. Ze worden vergezeld door hyperLipoProteinemia types II, III en IV.

De gele knobbelbosjes worden gekenmerkt door de vorm van de koepel en verschillende afmetingen (soms zijn ze significant). Hun locatie is meestal rond de knie, elleboog en andere gewrichten, ook gelegen op de armen, voeten of billen.

Deze variant van de ziekte komt aan beide zijden symmetrisch voor, ontwikkelt zich langzaam en neigt niet spontaan te verdwijnen. Het gaat gepaard met hyperLipoProteinemia van typen II, III en IV.

De gele plukjes zijn fijne gele plukjes die zich voornamelijk op de billen en ledematen verspreiden. De veranderingen treden plotseling op en zijn geassocieerd met verhoogde serumtriglycerideniveaus.

De gele lineaire bosjes van de handen zijn gelige verkleuringen met een lineaire opstelling, die zich voornamelijk op de handpalmen bevinden, vooral in de huidplooien. Ze zijn typisch voor type III hyperLipoProteinemia.

Gele peesbundels zijn de meest voorkomende letsels die zich ontwikkelen in de achillespees en op de dorsale oppervlakken van de tenen. De huid vertoont geen uitgesproken gelige kleuren. Deze vorm van de ziekte wordt meestal gevonden in type II en III van hyperLipoProteinemia.

Diagnose en behandeling van gele wratten

Gele klonten worden gediagnosticeerd op basis van het typische uiterlijk van de laesies en hun specifieke locatie wanneer abnormale niveaus van bepaalde serumlipiden worden gevonden. Het bepalen van de juiste diagnose is meestal niet moeilijk.

De therapie is voornamelijk gebaseerd op een geschikt dieet en op de toediening van farmacologische preparaten die de cholesterol- of serumtriglycerideniveaus verlagen, afhankelijk van de vorm van hyperLipoProteinemia.

Er moeten maatregelen worden opgenomen wanneer er ondanks een toereikende voeding geen klinische verbetering is bereikt. Farmacologische middelen die cholesterol- en triglyceridesynthese verminderen, lipidenmetabolisme reguleren en een geneesmiddel dat nicotinezuur bevat, werden in de therapie gebruikt.

Prognose in gele klonten

Prognose in gele klonten hangt af van het feit of het ziekteproces interne organenbetrokkenheid en metabolische veranderingen met zich meebrengt.

Obesitas en gevoeligheid voor diabetes vereisen aanvullend dieetmanagement met een beperkte inname van koolhydraten, voedselinname en cholesterolinname (dergelijke tendensen worden gewoonlijk geassocieerd met III-, IV- en V-varianten van hyperLipoProteinemii).

Bij sommige patiënten hangt de prognose af van het naast elkaar bestaan van coronaire hartziekte en atherosclerotische laesies.
Mariusz Kłos

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 133 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben.Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*