Ziekte van Darier Het is een zeldzame dermatologische aandoening

De ziekte van Darier is een zeldzame dermatologische aandoening die gepaard gaat met abnormale keratose binnen en buiten de haarzakjes. Huidlaesies zijn verspreid en hebben de vorm van brokken en worden vaak samengevoegd om grotere ziekteaanvallen te vormen.

De oorzaken van deze afwijkingen zijn genetisch en de ziekte van Darier wordt op autosomaal dominante wijze geërfd. Mannen zijn iets meer getroffen. Het optreden van huidlaesies wordt vaak veroorzaakt door ultraviolette stralen en mechanische verwondingen, zoals intensief krabben als gevolg van sterke pruritus.

Symptomen van de ziekte van Darier

De ziekte van Darier wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van fijne bruin gekleurde klonten, die samen grotere uitbraken van ziekten vormen. De locatie van huidlaesies is voornamelijk het seborroïsche gebied van de romp en het gezicht. In bochten en vouwen worden ook exsudaat en soms bubbels gevonden.

Bovendien is de huid van de onderste ledematen aanzienlijk veranderd en ontstaan er overgroei en zwellende huidbloei. De veranderingen aan de achterkant van de handen lijken op vlakke tepels. Bovendien zijn er kenmerkende kleine holtes rond de zweetklieruitgangen van de handen en voeten. Algemene symptomen kunnen jeuk zijn, maar het is zelden erg ernstig. Soms worden witte klonten waargenomen op de slijmvliezen van de mondholte.

Diagnose van de ziekte van Darier

De diagnose is gebaseerd op de klinische kenmerken van de ziekte van Darier. Het histologisch onderzoek, waarbij de aanwezigheid van gaten boven de basale laag van de epidermis en de veranderde cellen in de bovenste delen van de opperhuid worden gevonden, is doorslaggevend. De differentiatie sluit seborrheic eczema en de milde pemphigus van Hailey uit.

Behandeling van de ziekte van Darier

De gunstige effecten van de behandeling van Darier worden verkregen door toediening van aromatische retinoïden. Helaas is een snelle klinische verbetering of zelfs volledige stopzetting van de veranderingen niet permanent - na het staken van farmacologische middelen komen ze weer voor. Bovendien moeten maatregelen worden getroffen om te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

In gevallen van de ziekte van Darier die optreedt met aanzienlijk verhoogde jeuk, worden hydroxysinepreparaten toegediend, die vaak bovendien een significante klinische verbetering veroorzaken in verband met het verdwijnen van huidlaesies.
Mariusz Kłos

Marjoleine Nines
Over Marjoleine Nines 133 Artikelen
In het geval van Marjoleine Nines valt meer dan alleen op te letten, maar de twee grootste dingen die je moet weten, zijn dat ze sceptisch en empathisch zijn."" Natuurlijk zijn ze ook vooruitziend, rechtop en gevoelig, maar deze zijn ook in balans door haatgevoelig te zijn . Haar attente aard is echter waar ze zo bekend om is. Vaak zullen mensen erop rekenen en haar tolerantie vooral wanneer ze troost of steun nodig hebben.Niemand is perfect natuurlijk en Marjoleine heeft ook veel minder gunstige eigenschappen. Haar onaangename aard en obsessieve aard veroorzaken veel grieven op vaak persoonlijke niveaus. Gelukkig schittert haar empathie op de meeste dagen helderder.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*